Het is geen geheim dat Nederland een land van auto’s is. Met meer dan 8 miljoen geregistreerde voertuigen op de weg is het duidelijk dat auto’s een belangrijk onderdeel vormen van ons dagelijks leven. Maar waar komen al deze auto’s eigenlijk vandaan?
De meeste auto’s in Nederland worden geïmporteerd
Het zal je misschien verbazen, maar het grootste deel van de auto’s in Nederland wordt geïmporteerd. Dit betekent dat ze niet in Nederland zijn geproduceerd, maar vanuit andere landen naar hier worden gebracht. Dit heeft onder andere te maken met de relatief hoge belastingen op nieuwe auto’s in Nederland, waardoor het voor veel mensen voordeliger is om een auto uit het buitenland te halen. Vooral tweedehands auto’s uit landen als Duitsland zijn populair.
Een veelgebruikte manier om zo’n auto zakelijk te rijden is via operational lease. Hierbij regelt de leasemaatschappij alles: van onderhoud tot verzekering en belastingen. De leaserijder hoeft alleen nog maar te tanken (of laden) en te rijden. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een voordelige oplossing is zakelijk leasen occasion een aantrekkelijke optie. Hierbij lease je een gebruikte auto tegen een lager tarief dan een nieuwe. Deze vorm van leasen is ideaal voor bedrijven die kostenbewust willen rijden, zonder concessies te doen aan kwaliteit of uitstraling.
Duitsland is een belangrijke bron van deze occasions, met merken als BMW, Mercedes en vooral Volkswagen. Niet voor niets is Volkswagen leasen zakelijk een populaire keuze in Nederland. Dit merk staat bekend om betrouwbaarheid, representativiteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding – zaken die voor veel ondernemers belangrijk zijn.
Nederlandse automerken zijn schaars
Hoewel Nederland een grote automarkt kent, zijn er maar weinig echte Nederlandse automerken. Dat komt doordat de productie van auto’s in Nederland relatief duur is en de concurrentie vanuit andere landen groot is. Merken als DAF en Spyker bestaan nog, maar produceren slechts in beperkte aantallen. De meeste auto’s op de Nederlandse wegen zijn dan ook afkomstig van buitenlandse merken, met Volkswagen, Toyota en BMW als koplopers.
De toekomst van auto’s in Nederland
Met de opkomst van elektrische voertuigen en strengere emissie-eisen staat de Nederlandse auto-industrie voor verandering. Naar verwachting zullen elektrische auto’s een groter aandeel krijgen in de markt. Dit zou ook gevolgen kunnen hebben voor de import, bijvoorbeeld als Nederlandse bedrijven zich meer gaan toeleggen op de productie van duurzame voertuigen.
Kortom, het grootste deel van de auto’s in Nederland komt uit het buitenland. Leasen – en met name zakelijk leasen occasion – blijft een populaire manier om voordelig een auto te rijden. En voor wie op zoek is naar een betrouwbare en representatieve zakenauto, is Volkswagen leasen zakelijk zeker het overwegen waard. Ondanks de beperkte aanwezigheid van Nederlandse automerken blijft de Nederlandse automarkt volop in beweging.