Veel zzp’ers proberen de kosten voor hun bedrijf zo laag mogelijk te houden. Niet gek, want er blijft onderaan de streep dan meer geld over. Dit betekent dat jij jezelf een hoger salaris uit kunt betalen.
Om geld te besparen wil je waarschijnlijk alleen verzekeringen afsluiten die je echt nodig hebt. Maar hoort een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hier bij of kun je deze verzekering achterwege laten? Wij geven je hier antwoord op deze vraag.

 

Niet verplicht, wel handig

Wettelijk gezien ben je als zzp’er niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch moet je weten dat 85 procent van de bedrijven in Nederland zich wel heeft verzekerd voor aansprakelijkheid. Dit komt vooral doordat opdrachtgevers en klanten steeds vaker van bedrijven eisen dat zijn een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben. Houd jij je poot stijf en sluit je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af? Dan kun je klanten mislopen.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Overweeg je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Dan wil je eerst weten waar je precies voor verzekerd bent. Kort door de bocht dekt deze verzekering schade die je bij een ander veroorzaakt. Het gaat hierbij niet alleen om schade aan spullen, maar ook om schade aan personen. Veel verzekeraars bieden een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering op maat aan voor zzp’ers.

Voor sommige zzp’ers volstaat de basisdekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Gelukkig kun je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met meerdere aanvullende dekkingen, waaronder beroepsaansprakelijkheid en een constructie all risk verzekering. Werk je als financieel adviseur, advocaat, notaris of architect? Dan ben je verplicht om je aanvullend te verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid. Een CAR-verzekering is vooral bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de bouwsector. Deze aanvullende verzekering dekt schade die je tijdens bouw- en onderhoudswerkzaamheden veroorzaakt. Diefstal van bouwmaterialen valt ook binnen de dekking van deze aanvullende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 

Particuliere verzekering volstaat niet

Ben je particulier verzekerd voor aansprakelijkheid? Dan denk je misschien dat de zakelijke variant overbodig is, want jij bent de enige werknemer van je bedrijf. Helaas betekent dit niet dat je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. De particuliere verzekering dekt namelijk geen schade die je aanricht als je aan het werk bent. Reden genoeg om je ook zakelijk te verzekeren voor aansprakelijkheid. Je voorkomt zo dat je zelf opdraait voor de kosten als je schade veroorzaakt wanneer je voor een klant aan het werk bent.
 

Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor zzp’ers, maar wel handig. Zie je dit inmiddels ook in? Sluit deze verzekering dan af. Je kunt dit direct regelen, want bij veel verzekeraars kun je online een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering aanvragen. Op basis van je KVK-nummer en de dekking die je wenst, zie je wat je per maand betaalt voor deze verzekering. Staat de premie je aan? Vul dan de rest van de gegevens in die een verzekeraar van je nodig heeft en ga akkoord met de aanvullende voorwaarden. Controleer tot slot nog even of de gegevens kloppen en je de juiste dekking hebt gekozen voordat je de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aanvraagt.